Durant l'últim curs del Grau en Fonaments de l'Arquitectura vaig descobrir l'Arquitectura de Terra arran de cursar l'assignatura de Restauració Arquitectònica. Aquesta va despertar en mi l'interés i predilecció pel Patrimoni Arquitectònic en general, i l'arquitectura vernacla en particular.
PATRIMONI ARQUITECTÒNIC
Per Patrimoni Arquitectònic s'entén l'edifici, o conjunt d'ells, que amb el pas del temps han obtingut un valor molt major que l'encàrrec o propòsit original per al qual van ser construïts. Aquest valor no és necessàriament econòmic, pot ser també històric, documental o etnològic.
Per aquest motiu, no sols es consideren Patrimoni Arquitectònic grans monuments, sinó a aquest camp abasta també ruïnes, conjunts històrics, arquitectura vernacla i fins i tot, tècniques constructives.
Amb el Treball Final de Grau «L'arquitectura de terra en Burkina Faso: tradició i innovació» vaig tindre l'oportunitat de conéixer els processos tradicionals de construcció amb terra, així com nous sistemes amb aquest mateix material, en el context de la cooperació internacional.
A més, en acabar la meua formació com a Arquitecta vaig decidir cursar el Màster en Conservació del Patrimoni, amb el qual he aprés tècniques i sistemes propis de l'arquitectura històrica i he adquirit competències específiques per a l'actuació i intervenció sobre aquesta mena d'edificacions i conjunts.
La realització del Treball Final de Màster «Procés per a la recuperació d’un testimoni de la història. El Castell de Petrés» em va permetre, així mateix, posar en pràctica l'aprés durant el curs i conéixer de primera mà cadascuna de les disciplines que van convergir en el monument durant les obres que es van realitzar sobre aquest, ja que vaig poder realitzar un seguiment de les mateixes per al treball.
Durant la realització del TFM, vaig participar a més en la redacció del Pla Director del Castell de Petrés com coordinadora. Aquest treball, dirigit per Camilla Mileto i Fernando Vegas, tenia com a objectiu principal l'organització i planificació de les actuacions destinades a la conservació, manteniment i posada en valor del monument.
El treball de coordinadora implicava l'organització formal del treball, conjugant la informació prèvia disponible sobre el monument amb les troballes a incorporar, així com l'organització de l'equip multidisciplinari encarregat de la redacció i formalització dels diferents apartats del document (arqueòlegs, especialistes en poliorcética…).
Dins del procés de redacció del Pla Director, també es van completar apartats relatius als estudis previs d'aquest, es van actualitzar les imatges i plànols disponibles del monument i es van elaborar plans orientats tant a la intervenció directa sobre es Castell de Petrés com a la difusió i posada en valor d'aquest, la seua accessibilitat i integració en el territori, el seu ús i gestió i el seu manteniment.