Procés per a la recuperació d’un testimoni de la història. El Castell de Petrés.
Treball Final de Màster en Conservació del Patrimoni | febrer 2020

El present treball és un reflex personal de la participació en el recentment iniciat procés de recuperació del monument. Comença amb el seguiment de les obres d’emergència i es desenvolupa en diferents branques, tot seguint una direcció comuna com és la posada en valor del Castell de Petrés.
L’objectiu general del treball és l’aportació al coneixement i conservació del Castell de Petrés per a la seua posada en valor a través d’una sèrie d’objectius específics com són: conèixer i documentar els estats previ i posterior a les obres, la realització de nous plànols i fotografies i la formulació d’hipòtesis sobre la construcció del monument.
Es Castell dels Aguiló, nom amb el qual també es coneix el monument, és un Bé d'Interés Cultural localitzat en el municpi de Petrés, a la comarca valenciana del Camp de Morvedre. Aquesta població es troba envoltada d'horta de regadiu principalment, amb un important sistema històric de séquies i elements vinculats al patrimoni hidràulic i compta amb les muntanyes de Rodana i Ponera en el seu límit nord i el riu Palància en el sud.

El Castell de Petrés és una fortificació construïda sobre una xicoteta elevació a l'entrada del municipi i presenta una planta en forma de T invertida on es poden diferenciar dos cossos: el superior, identificat amb el volum nord, i l'inferior, que correspon al volum situat al sud. És probable que l'origen d'aquesta construcció es trobe en una fortificació d'època islàmica que després de la conquesta cristiana es remodelara amb un caràcter senyorial.
Originalment el Castell de Petrés no va ser construït amb la intenció de ser una fortalesa, sinó la residència del senyor, encara que es considera que en trobar-se per un punt estratègic va poder desenvolupar un rol defensiu complementari al del Castell de Sagunt, sent un element clau en la protecció del territori durant la guerra contra Castella. Aquest raonament explicaria la robustesa amb la qual estan construïdes les galeries del cos inferior, que van més enllà de les necessitats d'una residència senyorial.

En planta l'edifici correspon a la tipologia de palau urbà gòtic del segle XIV, amb habitacles al voltant d'un pati central en el qual encara es conserva part de l'escala de pedra que connectava la planta baixa amb el primer pis.
En l'actualitat del volum superior només es conserva la planta baixa de l'edifici, encara que el monument comptava amb dues plantes més tal com demostren testimonis gràfics de principis del segle XX.

El cos inferior correspon a les caballerisses del castell, formades per tres naus allargades connectades en forma d'O, i un aljub que comunica amb l'exterior a través d'un brocal a la terrassa sud.
El Castell de Petrés resulta un edifici heterogeni des del punt de vista de la materialitat a causa de la multiplicitat de tècniques constructives presents en els diferents espais, encara que la majoria dels sistemes es fonamenten en la utilització d'una argamassa de terra, calç i material petri.

El cos superior del castell està executat amb una tècnica encofrada similar a la tàpia. Les marques presents en els paraments suggereixen la utilització d'elements similars a les tapieres en la construcció dels murs, encara que a causa de la presència de material petri d'elevada granulometria no sembla adequat parlar de tàpia pròpiament, per la qual cosa es considerarà com a formigó de calç.
En l'actualitat el cos superior del castell està completament descobert, tot i que encara queda interfícies, fins i tot restes materials, de l'arrencada de les voltes que cobrien els diferents espais. Durant el buidatge de la sala aquest, a més, es van descobrir diferents nivells cap avall desconeguts fins al moment, coberts per voltes de pla, dels quals encara es conserven les traces i algunes restes materials.
L'interior del cos inferior està cobert per unes voltes de canó de formigó de calç que resulten especialment interessants tant per la configuració espacial com per la seua construcció.

L'última intervenció realitzada (en el moment de presentació del treball) sobre el Castell de Petrés va ser un encàrrec de l'Ajuntament de Petrés amb l'objectiu de consolidar amb un caràcter urgent l'estructura del monument. A causa de l'estat en el qual es trobava el castell i les característiques del monument, la intervenció va comptar amb un equip arqueològic per a la realització dels diferents treballs de neteja i buidatge, executats paral·lelament als treballs de consolidació estructural.

Aquests treballs es van executar principalment mitjançant la reposició de maçoneria i el farciment de clivelles i fissures, tot i que també es van dur a terme una sèrie d'actuacions prèvies com la neteja del terreny, la col·locació de fisuròmetres, assajos de mostres i alguns treballs de conservació com la neteja de les superfícies o la protecció de la coronació dels murs.
La reposició de maçoneria és una tècnica conseqüent amb les reparacions realitzades històricament en aquesta mena d'edificacions i compatible amb el sistema estructural. Els maçons utilitzats, eren recuperats in situ, ja que encara pot trobar-se abundant material petri de l'enderrocament de les plantes superiors dins del recinte.

Durant les visites realitzades a l'obra, es va recopilar informació sobre els diferents treballs realitzats en el monument, amb fotografies del desenvolupament de les tasques i anotacions sobre els passos a seguir i manera de treballar dels operaris de l'obra, així com les diverses explicacions de detalls com el dosatge de l'argamassa o els descobriments arqueològics.
Arran de les intervencions sobre el Castell de Petrés, va resultar necessària una actualització de la informació gràfica disponible del monument. Per a això es va elaborar el nou material a través d'un mètode indirecte passiu com és la fotogrametria, utilitzant també l'aixecament directe tradicional per al cas d'elements concrets.
L'aixecament mitjançant fotogrametria es realitza en dues etapes: una de treball de camp i una altra de processament de gabinet. Aquest procediment permet l'exportació de models en 3 dimensions i l'obtenció d'imatges bidimensionals a partir de les quals poden elaborar-se els plans corresponents.

Malgrat la rellevància històrica del Castell de Petrés, és poca la informació disponible sobre el monument. D'aquesta manera, en el treball es van plantejar diverses hipòtesis sobre la construcció i els elements arquitectònics del castell en base a les restes materials trobades en el mateix i la comparació amb uns altres de similars característiques. Aquestes hipòtesis es van realitzar sobre la datació i configuració original de l'escala gòtica del pati interior, les voltes paredades, els paviments i revestiments ceràmics interiors, la torre exterior descoberta durant el buidatge de l'espai exterior est, la possibilitat que el castell albergue nivells inferiors en el cos superior desconeguts fins al moment, l'accés original al castell i la comunicació entre tots dos volums de l'edifici.

A nivell personal, la realització d'aquest treball va resultar summament satisfactòria a causa de l'oportunitat d'haver participat tant de les obres com dels treballs teòrics i documentals que es van realitzar sobre el monument. Aquesta combinació em va permetre adquirir un ampli coneixement sobre el bé tant a nivell físic i material com del seu context i la seua història. A més, la convergència en l'obra de professionals de diferents branques va ser molt gratificant per poder conéixer de primera mà el paper de cadascun d'ells dins dels treballs realitzats i tècniques pròpies del treball de camp que no hagueren sigut possible comprendre d'una altra manera.
Al novembre de 2019 es va presentar el Pla Director del Castell de Petrés, un document destinat a la gestió i organització de futures accions i intervencions desitjables sobre el monument, en el qual vaig tindre l'oportunitat de participar com a coordinadora i part de l'equip redactor.
Aquest treball és el resultat de la meua participació personal en una de les etapes d'aquest necessari procés de recuperació i posada en valor de la identitat del Castell de Petrés. Amb ell, espere fer contribuït en part a la conservació d'aquest testimoni de la història i al respecte cap al patrimoni arquitectònic de totes aquelles persones que han tingut interés en aquests documents. El treball complet pot descarregar-se des del repositori RiuNet de la UPV i pot llegir-se en issuu.